torsdag 16. september 2010

Papirvenn

Som med hjulet, hvordan ville min verden vært uten? Papiret er det historiske og selvfølgelige førstevalg for inntak av kvalifisert informasjon. Den taktile følelsen av papirets overfalte med fingre og øyne. Et nytelsesprodukt!
Hele papirets verdikjede fra planting, hogst, papirmasse, trykk, distribusjon, resirkuleringer til destruksjon og varmegjenvinning er et skoleeksempel på miljøsamarbeid. Utallige aktører spiller sammen for å gi oss papirnytelsen. Det føles som en ære å tilhøre den bransjen som teknologisk har gjort mest for å endre verden til det bedre for dets innbyggere ved å bære informasjon og kunnskap. Vi kan være stolte av at papirfibrenes livsløp: papir fremstilles av 50 % resirkulerte fibre og over 2/3 av alt papir resirkuleres og vanligvis 4-5 ganger! Er det noen andre verdikjeder for kunnskap som vil ta opp miljøkampen? Elektronikkbransjen, IKT-industrien?
Noen fakta fra NHO Grafisk:
·         Forlag og hele grafisk bransje til sammen utgjør 0,1 % av industriens CO2 utslipp.
·         IKT-industrien står i dag bak mer CO2 -utslipp enn hele flybransjen.
·         Avvirkningen i norske skoger er lavere enn tilveksten, derfor vil mange trær bli «voksne» og CO2-opptaket minker. Unge trær har mye høyere opptak enn eldre trær.
·         80 % av nordiske skoger er PEFC og FSC sertifisert. 70 % av den årlige tilveksten avvirkes i Norge.
·         Papirfremstilling og trykksakens verdikjede har mer enn 13 miljøsertifiseringer knyttet til seg.
·         Nett vs papir: Lærebok på papir er langt mer miljøvennlig enn tilsvarende på PC.
·         7 gram CO2 kommer fra ett Googlesøk, en pocketbok 800 g og en blomsterbukett 18 000 g.
·         Ved å trykke bøker og andre trykksaker nærmest mulig der de skal brukes, vil miljøet også bli spart for store mengder CO2-utslipp, i forhold til om de trykkes i utlandet.
·         Et aktivt miljølederskap er økonomisk lønnsomt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar